Löften om ingenting och allt däremellan från S idag

Idag presenterades den rapport som socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven beställt av en ”forskningskommission”. En beställningsprodukt som egentligen inte säger något alls. Jag har tittat närmre på de ”konkreta” förslag som rapporten lyfter upp som viktiga för att Löfven ska kunna uppnå målet om lägst arbetslöshet i Europa år 2020.

Stabila offentliga ­finanser. ”Det går inte att leverera jobb och välfärd om det inte är uppfyllt”,
Med en ekonomiskpolitisk talesperson som blandar ihop kronor och ören, lagt fram en budget som inte är finansierad och med en politik som lovar allt till alla har Löfven problem med att kunna lova stabila offentliga finanser.

Investeringar. Med ökade investeringar i sådant som järnväg, vägbyggen och bostäder vill han få fler i jobb.
EN jättebra tanke naturligtvis. Problemet är att när regeringen gjort historiska satsningar på infrastruktur, satsningar över 500 miljarder kronor, då är socialdemokraterna inte lika kaxiga längre om att de kan satsa mer. Mycket prat och lite verkstad är tydlig förklaring av socialdemokraternas luftslotts-politik.

Insatser för att få företagen att anställa fler.
Intressant. Socialdemokraterna vill dubblera arbetsgivaravgifterna för unga, dubblera momsen för restauranger, beskatta inkomsterna hårdare och höja trösklarna för komma in i arbete. Är dessa de sk. ”insatserna” som ska få företag att anställa fler?

Utbildningsinsatser för att människor ska stå redo att ta de nya jobb som skapas.
Vackra ord naturligtvis. Den stora frågan är dock, vad är nytt med de förslag som socialdemokraterna kommer med? Alliansen och S är överens i mångt och mycket när det gäller svenska skolan. Mycket oklart vad S egentligen vill på denna fronten.

Större förståelse för hur den globala ekonomin fungerar och vilka nya krav den ställer. Det är bland annat här aktiva konjunkturinsatser spelar roll.

Det är naturligtvis jättebra att Stefan Löfven och Magdalena Andersson skaffar sig större förståelse för hur ekonomin fungerar. Medan de gör detta, känner jag mig trygg med att Anders Borg och Fredrik Reinfeldt tar ansvar för den svenska ekonomin.

Återigen är det tomma löften, luftslott och egentligen ingenting som socialdemokraterna och Stefan Löfven tar fram. Valet i höst kommer att handla om jobben och om Sveriges ekonomi. Att Sverige klarat krisen bättre än något annat land i Europa är ingen slump. Det har krävt noga överväganden och en stabil ledning. Vi ska alla vara glada över att inte socialdemokratin satt vid rodret… vem vet hur Sverige skulle mått då.

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s