Lagen om Valfrihet ska gälla alla!

I helgen hade Moderata Ungdomsförbundet sin årliga stämma för att diskutera och besluta vilken politik som förbundet ska driva under året. Frågan om Lagen om valfrihet diskuterades där stämman fattade beslutet att MUF:s åsikt är att LOV skall vara obligatorisk för alla kommuner och landsting i Sverige.

Alla människor är, mer än bara någon gång i livet, i behov av det vi i Sverige inkluderar i begreppet välfärd. Skolan, vården och omsorgen är några sådana delar som människor någon gång i livet har behov av.  Sverige har och bör fortsatt ha en gemensamt finansierad välfärd som skall fungera som ett skyddsnät och en trygghet för alla människor.

Samhället förändras ständigt och i takt med detta ställs nya krav på välfärden, vars förutsättningar förändras. Något som skulle låta konstigt för 20 eller 30 år sedan, att man skulle kunna välja vilken vårdcentral man själv vill besöka, eller att man skulle kunna välja bort det kommunala skolalternativet till förmån för en friskola är idag för många, främst unga en självklarhet.

Valfriheten att få välja vilken skola man ska studera i, vilket sjukhus man vill besöka eller vilket äldreboende man helst bor på är något en kommunpolitiker aldrig ska kunna ta ifrån en på grund av ideologiska skäl. Det är inte okej att människor i vissa kommuner som styrs av Socialdemokrater och/eller Vänsterpartister begränsas i sin frihet att själva få välja.

Lagen om Valfrihet ger människor denna frihet och hindrar klåfingriga vänsterpolitiker från att begränsa människors valfrihet när det gäller val av aktör inom välfärden.

I dagens läge kan varje kommun själva välja att tillämpa lagen om valfrihet som ger människor rätten att få välja aktör. Detta innebär att kommunpolitiker runt om i landet av politiska skäl kan neka konkurrenter att etablera sig i kommunen. Det är inte bara företagarovänligt utan hämmar även konkurrensen, som i sin tur är avgörande för att kvalitén inom välfärden alltid skall prövas. Dessutom minskar människors frihet att få göra egna val.

Att det finns en lagstiftning för valfrihet, men som klåfingriga politiker kan strunta i är under all kritik. Det är dags att genom lagstiftning se till att samtliga kommuner i Sverige tillämpar denna valfrihetsreform.

Lagen om valfrihet skall självfallet gälla alla landets kommuner och landsting och det är glädjande att Moderata Ungdomsförbundet under sin årliga stämma tog ställning för just detta. 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s