Straffrabatt för unga bör avskaffas

Idag kunde vi läsa att justitieminister Beatrice Ask (M) öppnat upp för att avskaffa straffrabatten för unga människor för att tydliggöra från samhällets sida att kriminalitet inte lönar sig. Detta förslås alltså av Moderaterna som får stöd av Alliansen.

– De som är myndiga bör ta sitt vuxenansvar. Det är dags nu, säger justitieminister Beatrice Ask till Expressen.

Jag anser att detta är ett bra förslag och jag stödjer idén. Idag utnyttjas många yngre människor av kriminella grupper att utföra gärningar just på grund av denna straffrabatt och detta är helt oacceptabelt. Dels från samhällets perspektiv måste vi visa att brott inte lönar sig och att de leder till hårdare straff, en typ av allmänprevention för att avskräcka.  Dessutom för att behandla alla brottslingar lika och inte tillåta att kriminella grupper utnyttjar just yngre att utföra gärningar.

Straffrabatten gäller idag för unga människor i åldrarna 18-21 år. Det är orimligt att en 21 åring ska kunna få 20 % straffrabatt medan en 22 åring straffas fullt ut. Ett brott är ett brott, oavsett ålder.

Är man vuxen och myndig ska det inte spela någon roll hur gammal man är, man måste alltid ansvara för sina gärningar och sitt beteende. En grundprincip i vår rättsstat och för juridiken är att lika brott ska straffar lika. Så är det inte när man tilldelas ”Straffrabatt” om man är yngre, således är det självklart att straffrabatten bör avskaffas.

Idén och tanken med straffrabatten är säkerligen god. Man vill ge en andra chans till unga, men tyvärr anser inte jag att detta system fungerar. Samhället måste tydligt sätta ner foten mot brottsligheten och kriminaliteten som ökar runt om i Sverige. Detta är ett steg på rätt väg och jag anser härnäst att vi måste diskutera högre straff för våldsbrott. Det skall aldrig löna sig att vara kriminell i Sverige.

Läs mer på Expressen.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s