Arbetslinjen står återigen mot bidragslinjen

Idag var det dags för Socialdemokraterna att presentera sin skuggbudget som ska ställas mot Alliansregeringens budgetförslag.

Alliansen, som i år gjort rekordstorasatsningar på forskning och infrastruktur har också i år valt att satsa på företagarna i Sverige. Genom en sänkt bolagsskatt från 26 till 22% ska det bli mer lönsamt att driva företag i Sverige och fler företag kommer vilja etablera sig i landet, vilket gynnar Sveriges ekonomi. Detta kombinerat med halveringen av krogmomsen och alla skattelättnader man redan gjort för företagen är en viktig del av arbetslinjen och kommer leda till fler arbetsgtillfällen, då företagen är nyckeln till att skapa nya jobb.

Socialdemokraterna säger idag att om dem vinner valet skulle restaurangmomsen höjas till 25%, dvs en dubblering. Detta är ett hot mot landets alla krögare som redan nu indikerar att om restaurangmomsen skulle höjas tvingas man avskeda personal och/eller höja matpriserna. Detta kombinerat med att fördubbla arbetsgivaravgifterna för unga skulle leda till en stor osäkerhet på arbetsmarknaden för just unga och det skulle försvåra ungas möjligheter till att få ett jobb.

Håkan Juholt, som fick avgå för cirka ett år sedan, presenterade ungefär samma budget som Stefan Löfven gör idag, och fick massiv kritik både internt och externt. Det ska bli oerhört intressant att se hur man väljer att ta emot detta besked denna gång, bara ett år efter Juholt. För att förtydliga Socialdemokraternas förslag så innebär det alltså en skattehöjning med nästan 30 miljarder kronor, vilket är mer än både Mona Sahlin och Håkan Juhult ville. Majoriteten av pengarna ska tas genom fördubbling av arbetsgivaravgifterna för unga människor under 26 år.

Valet 2014 blir bara tydligare och tydligare. Det är en arbetslinje som står mot en bidragslinje. En linje för att göra det mer lönsamt att arbeta mot en linje för att göra det mer lönsamt att sitta hemma med bidrag. En enad Allians mot en splittrad opposition med fyra olika budgetar och olika politiska idéer. Hur detta kommer gå ska bli väldigt spännande att följa.

Annonser

3 reaktioner på ”Arbetslinjen står återigen mot bidragslinjen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s