Regeringen satsar stort på bostadsmarknaden

Idag presenterar Alliansregeringen delar av den budget som ska lämnas till riksdagen och de satsningar som man från Alliansen väljer att göra denna gång.

Trots svåra ekonomiska tider där reformutrymmen minskas väljer Alliansen att göra en stor satsning på bostadsmarknaden för att stimulera och förbättra denna marknad.

Förslagen handlar om förändrade regler för uthyrning av privatägda bostäder, sänkt fastighetsavgift för lägenheter i flerbostadshus samt förlängning av avgiftsfriheten vid nybyggnation.

Vidare har regeringen idag beslutat direktiv till en utredning med uppdrag att bl.a. analysera hur beskattningen av hyresrätter kan förändras i syfte att öka utbudet av hyresbostäder. Dessutom avser regeringen att ge Boverket och Naturvårdsverket i uppdrag göra en översyn av utfall och tillämpning av det nya regelverket för strandskydd och vid behov föreslå förändringar. En särskild utredare ser också över vissa byggfrågor, bland annat kommunernas tillämpning av bestämmelserna för tekniska egenskapskrav, för att underlätta byggandet i Sverige.

Jag välkomnar dessa satsningar på svensk bostadsmarknad och ser det som en del av regeringens ansvarsfulla sätt att styra Sverige. Stabila statsfinanser och en god ekonomi i ett land kräver en bra och stark bostadsmarknad. Att göra det lättare att hyra ut i andra hand, sänka kostnaderna för lägenheter i flerbostadshus och en förlägning av den sk. avgiftsfriheten för nybyggda hus från 10 år till 15 år är några satsningar. Regeringen meddelar också att man hela tiden fortsätter att ta ansvar för bostadsmarknaden genom att noggrant följa utvecklingen och reformerar vid behov.

Tycker att det är oerhört positivt att regeringen uppmärksammar de problem som finns idag och väljer att vida åtgärder, trots oroliga tider i ekonomin som minskar reformutrymmet och möjligheterna att faktiskt kunna göra olika satsningar, utan att behöva höja skatterna.

Jag ser med spänning fram emot en bra debatt om detta och väntar mig att opositionen har någon åsikt om detta, men det återstår ju att se.

(Källa: Premomoria från Regeringskansliet; Ökad tillgång till hyreslägenheter och lägre fastighetsavgift) 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s