Endast med arbetslinjen kan fler få jobb

Den stora frågan i svensk politik är idag hur man ska lösa den höga arbetslösheten bland unga människor. Under 20 års tid har ungdomsarbetslösheten varit alldeles för hög, vilket måste göras någoting åt. Många hävdar att valet kommer att handla om jobben och vem som bäst kan fixa jobben, är det Alliansen, som står för en arbetslinje där det löna sig mer att arbeta, där trösklarna för att komma in på ett arbete sänks och det är lättare att anställa unga människor, eller är det Socialdemokraterna som står för en bidragslinje där man vill göra det dubbelt så dyrt att anställa unga människor, för att istället öka bidragen och försämra för svenska företag genom en kraftig momshöjning.

Regringen har gjort mycket, men inte tillräckligt. Man måste fortsätta göra det mer lönsamt att arbeta, fortsätta sänka trösklarna för att unga människor ska kunna komma in i arbetslivet. Men det absolut viktigaste frågan, tror jag, är företagspolitiken. Hur kan vi få fler företag att vilja etablera sig i Sverige? Hur kan vi få fler företag att anställa fler människor? Tro det eller ej men det är genom företag jobb skapas. Vi kan inte bara trolla bort arbetslösheten genom att, som man tidigare i S regeringen gjorde, förtidspensionerade och satte in människor i olika program för att de inte skulle synas i statistiken. Det är att blunda för problemet.

Därför anser jag att sänkningen av restaurtangmomsen var en bra och klok satsning. Gör det lättare för företag, låt företag få större utrymme att faktiskt kunna bedriva sin verksamhet och dessutom ge dem utrymme att kunna anställa fler.

Sedan måste man naturligtvis satsa ännu mer på utbildning. Unga in Sverige måste få en bra utbildning som gör dem redo för arbetslivet. Regeringen har redan skapat yrkesutbildningarna som är ett oerhört bra steg i rätt riktning. Alla vill inte vara akademiker och därför är det bara dumt att alla ska behöva läsa högskoleförberedande linjer på gymnasiet och istället erbjuda yrkesförberedande program för dem som vill detta. Alla människor är unika, därför ska utbildningen vara utformad efter eleverna, inte eleverna efter utbildningen.

Socialdemokraterna föreslår att man ska göra det dubbelt så dyrt att anställa unga människor. Ungdomsarbetslösheten är redan hög som den är. Den som tror att den kommer att minska om man gör det dyrare att anställa unga kan inte mena allvar. Det finns inget företag runt om i Sverige som efterfrågar högre arbetsgivaravgifter och högre moms. Varför inte lyssna å vad företagen vill, då det ärföretagen som skapar jobben.

Det finns således två linjer i denna fråga, arbetslinjen och bidragslinjen. Jobben blir inte fler om man byter ut Alliansens arbetslinje mot socialdemokraternas bidragslinje.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s