Pendeltåg dygnet runt, en fråga om trygghet!

Stockholm är en plats där alla människor alltid ska kunna känna sig trygg i. Oavsett ålder eller kön och oavsett vilken tid på dygnet ska man alltid kunna känna trygghet, vart man än befinner sig. Detta är naturligtvis ett ideal men riktigt där är vi inte idag.

Att unga människor på fredagar och lördagar väljer att åka till familj och vänner för att ha en trevlig kväll tillsammans eller går ut på en fest eller liknande är ett faktum. Fredag- och lördagkvällar är då människor faktiskt väljer att i sin ledighet passa på att ha det trevligt med sina nära och kära.

Ett stort problem vi ser i dagens Stockholm är att främst unga människor tar pendeltåget till festen men har sedan inget pendeltåg att åka tillbaka med. Som boende i kommuner i södra delen av Stockholm, Södertörn, känner vi igen bilden av att man inte kan ta sig hem på ett säkert sätt genom pendeltåg utan de allra flesta får vänta på eventuella nattbussar.

En nattbuss är naturligtvis en möjlighet att ta sig hem på. Dock är den allmänna uppfattningen att en nattbuss inte ger den trygghet som varje person har rätt till. Många unga människor väljer bort nattbussen då de inte känner sig säkra och väljer istället att vänta på att det första pendeltåget ska åka runt kl 05:30 alternativt att ta taxi hem. En taxiresa från Stockholms innerstad till exempelvis Södertälje kostar cirka 1000 kr vilket inte varje ung människa med sin begränsade ekonomi har råd med.

Att pendeltågen borde gå dygnet runt på fredagar och lördagar bör vara en självklarhet. Vare sig man vill det eller inte befinner sig ungdomar på olika fester inne i Stockholms innerstad eller på andra platser som kräver pendeltåg. Således bör man ur en trygghetsaspekt se det som det naturliga att pendeltågen under ovannämnda dygn faktiskt går hela tiden.

Det är oacceptabelt att unga människor ska behöva känna sig osäkra och inte känna trygghet. Har personen som varit ute och festat fått i sig alkohol är det en ännu större anledning till varför det bör erbjudas trygga färdmedel i form av pendeltåg, både för personen i fråga men också för hans eller hennes omgivning.

År 2008 beslutades att Stockholms tunnelbana på fredagar och lördagar skulle gå dygnet runt. Detta med följande kommentar: ”Detta är en mycket välkommen utveckling som ligger helt i linje med Yimby:s önskemål att Stockholm skall vara en attraktiv och tilltalande storstad. På lite sikt kommer vi bland annat förhoppningsvis kunna se en klubbscen med längre öppettider då många nu slipper stressa iväg för att hinna med sista tunnelbanan. Det blir inte längre bara de som har råd att ta en taxi hem som kan stanna kvar lite längre.”

Samma princip borde gälle för pendeltåg, men återigen bortprioriteras förorten och kommunerna i Stockholm som ligger utanför city. Detta är ett stort problem och vi anser att det är dags för Moderata Ungdomsförbundet i Stockholm att sätta ner foten. Vi som ungdomsförbund kan inte acceptera att främst unga människor inte kan känna sig trygga när de åker hem sent på natten. Dessutom kan inte vi som ungdomsförbund i hela Stockholms stad och län acceptera att kommuner som ligger utanför city inte prioriteras i denna viktiga trygghets fråga.

Annonser

2 reaktioner på ”Pendeltåg dygnet runt, en fråga om trygghet!

 1. Det vore väl mycket smidigare och billigare att se till att nattbussarna blir trygga! Pendeltåg hela natten skulle bli väldigt dyrt. Fler lokförare, tågvärdar och spärrpersonal. Sen skulle fler fordon behövas. Ett fordon allena kostar uppåt 100 miljoner kronor. Lägg till ökad depåkapacitet och personal inom reparation/underhåll för att inte nämna städpersonal efter nattens ofrånkomliga nedskräpning. Det blir inte rimligt.

  Du talar om trygghet. Jag har varit med om bråk på nattbussen. Det är otrevligt men du är inte ensam när du sitter där. Det är lätt att påkalla uppmärksamhet och med väktare (låt oss kalla dem trygghetspersonal) ombord så riskerar inga otrevligheter att få pågå ostört. I ett betydligt större pendeltåg så är det ju lättare att nån ger sig på en utan att medresenärer eller väktare ingriper. En annan aspekt är att bussen kan stanna i princip var som helst vid behov. Den flexibiliteten har ju tyvärr inte tåg som du säkert är medveten om.

  Jag håller helt med dig om att kommunikationer är lika viktiga för förorten som för innerstan men det är en helt annan fråga.

  Pendeltåg hela natten är inte realistiskt ur ekonomisk synvinkel (hur finansiera, dyrare SL-kort eller via skattsedeln?) och jag köper inte trygghetsargumentet heller. Övertyga mig gärna!

  1. Hej Sven!
   Till att börja med vill jag förtydliga att Moderata Ungdomsförbundet i Salem har lyft denna fråga då den är både aktuell och berör väldigt många i vår omgivning. Tesen i det hela är att vi vill ha mer trygghet för alla människor, främst unga, när de tar sig hem på nattetid då detta är ett problem.
   Den allmänna uppfattningen är att nattbussarna inte är trygga miljöer och många avstår från att åka nattbussen och inväntar istället första tågen som rullar kl 05:30. Detta är oacceptabelt att alla människor inte kan känna trygghet alla tider på dygnet. Därför valde vi att väcka en debatt. Således anser vi inte att den enda lösningen på problemet är pendeltågen utan naturligtvis finns många andra förslag, så som att satsa på nattbussarna, kanske att varje buss ska ha en nattväcktare som skapar trygghet, eller liknande.
   När man valde att låta tunnelbanan köra dygnet runt på helger så var det ur trygghetssynpunkt. Det är detta jag menar med att vi som bor utanför stan bortprioriteras.
   Man ska dessutom ha i åtanke att nattbussen inte åker överallt och inte heller väldigt ofta. Kan jag med denna debatt få politikerna i landstinget att öka tryggheten i nattbussarna och förbättra dem så är det oerhört bra.
   Sedan menar inte jag att pendeltågen ska gå med kvartstrafik utan kanske någon någon gång i timmen eller så. Det behöver inte kosta så oerhört mycket, dessutom kan man satsa på tågen och då minska budgeten för nattbussar då tågen skulle vara det bättre alternativet.

   Detta är en fråga om trygghet. Ett förslag från vår sida, med syftet att väcka debatten till liv är pendeltåg dygnet runt på helger. Men som sagt, tryggheten kommer först.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s