Missförstånd om höjd pensionsålder!

Igår öppnade Statsminister Fredrik Reinfeldt upp för ett nytt förslag som rör pensionsåldern i Sverige.

I Sverige får man gå i pension vid 61 års ålder och måste sluta jobba vid 67. Denna åldersgräns sattes år 1903 när medlellivslängden var cirka 65-70 år i Sverige. Idag, 100 år senare har medellivslängden ökat till nästan 85 år och det innebär att vi lever längre och måste därför inse att det inte går att undgå att för att kunna bibehålla pensionens nivå och en trygg välfärd måste man öppna upp för att vi också måste arbeta längre än 65 år.

Något som många människor inte riktigt förstått när de enbart läst hur media diskuterat detta förslag är att man med detta förslag vill göra det möjligt för de människor som faktiskt VILL arbeta att få göra det efter 67 års ålder. Det innebär alltså INTE att man tvingar någon till arbete vilket är viktigt att förstå för att kunna delta i debatten.

Jag kan tycka att man inte bör ha något ålderstak överhuvudtaget. Om det finns människor som vill jobba när de nått 65 års ålder ska de naturligtvis få göra det. Att arbeta handlar inte bara om att tjäna pengar utan också en möjlighet att komma ut och träffa folk, vänner, arbetskamrater, prata med folk och fortsätta ha en mening med livet. Naturligtvis ska det finnas en lägsta gräns som det gör idag och jag kan tycka att 65 år är en lagom lägsta gräns. Orkar man inte längre eller klarar man helt enkelt inte av att arbeta längre så ska man naturligtvis inte tvingas göra det, vilket inte heller statsministern föreslår.

Idag svarade riksdagens socialutskottsordförande Gunnar Axén (M) på frågor om pensionssystemet och hur man har tänk och Axén gör det tydligt att det inte handlar om något tvång utan förslaget syftar enbart till att möjliggöra för de människor som vill fortsätta arbeta efter 67 års ålder. (Ni kan läsa frågor och hans svar på aftonbladet.se)

För att säkerställa en trygg välfärd och höga pensioner måste vi inse faktum och förstå att det inte är hållbart att tro att när vi generellt lever längre så kan vi bibehålla denna kvalitet som vi idag har. Det är en ansvarsfull statsminister som nu går ut och påpekar att han föredrar en trygg välfärd och höga pensioner.

Är det verkligen så fel att låta människor som vill jobba längre att också tillåta dem vara med och bidra till den gemensamma välfärden i Sverige?

Ping: expressen

Annonser

2 reaktioner på ”Missförstånd om höjd pensionsålder!

  1. Typiskt media att måla upp felaktig bil över situationen!

    Reinfeldt säger tydligt i intervjuer att man aldrig vill tvinga någon utan man vill göra arbetsmarknaden mer flexibel för dem som faktiskt vill arbeta!

    Bra skrivet Delmon!!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s