Salem blev årets skolförbättrare 2011

Salems kommun fick utmärkelsen årets skolförbättrare 2011. Detta är lärarförbundet i Stockholms län som utsett och motiveringen var att det är goda studeresultat bland eleverna i skolorna samt att kommunen givit lärare och personal möjlighet till bra undervisning.

Det känns naturligtvis oerhört roligt att få en sådan utmärkelse. Skolan är någonting som vi arbetar väldigt hårt med och behöver arbeta ännu hårdare.

Det enskillt viktigaste frågan för mig som förtroendevald i utbildningsnämnden är att alla elever trivs och att skolorna effektivt arbetar mot mobbing och annan kränkande behandling. Det är för mig inte acceptablet å ena sidan att det finns elever som utsätts för mobbing överhuvudtaget, men också att lärare och personal inte ingriper vid förekomst av mobbing eller annan kränkande behandling i skolan.

Det är lärarna och skolpersonalen som finns och därför också har ansvar för eleverna under skoltiden.  För att kunna säkerställa en bra skolgång för alla där ingen elev behöver känna sig rädd för att gå till skolan måste vi fortsätta arbeta med frågor om hur vi motverkar mobbing i skolorna.

Dels ska varje skola ha en bra och väl fungerande plan mot mobing och annan kränkandebehandling. Dessutom måste skolor se till att planen följs. Det är visserligen så att det är lag på att alla skolor ska ha en behandlingsplan mot mobbing, men skolorna måste bli mycket bättra på att faktiskt följa denna och hela tiden arbeta för att förhindra eventuella situationer där elever kan känna sig kränkta. Detta gäller alltså skolor generellt i hela landet.

Detta är ett nationellt problem. Statistik har visat att över 50 000 elever idag utsätts för mobbing i den svenska skolan. Detta är inte acceptablet och skolor runt om i Sverige måste ta ett större ansvar för att förebygga men också ingripa vid förekomsten av mobbing, annars kommer problemet aldrig att lösas.

Delmon Haffo

@bloggitik-377cc51d

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s