Pedofiler bedriver skolverksamhet – hur kan detta vara möjligt?

Jag blir chockad när jag idag läser i expressen om att pedofiler och andra kriminella bedriver fristående skolor.

En pedofil har drivit flera skolor i Stockholmsområdet, uppger TV4 Nyheterna.
Mannen hade tidigare dömts för sexuellt umgänge med en sjuårig flicka. Ändå fick han år 2000 tillstånd att starta flera gymnasieskolor.

Friskoleföretaget driver flera gymnasier i Stockholmstrakten.
När den pedofildömde mannen hamnade i fängelse och inte kunde sköta sina skolor överlämnade han driften till två personer, den ena en kvinna som tidigare dömts för koppleri till fängelse i två år.
Skolinspektionen tittar främst på huvudmannens ekonomiska förutsättningar för att starta en skola. Myndigheten kände inte till att de tre gymnasierna drivits av kriminella.

När jag läser detta blir jag oerhört chockad men också arg. Skolinspektionen måste naturligtvis kolla upp detta mycket bättre, men lagstiftningen måste bli tydligare.

När en krögare ansöker om tillstånd för alkoholrättigheter tar det flera månader och i många fall får man avslag då man har någon prick i något register. Hur kan då det ens vara möjligt att kriminella och inte mindre pedofiler får bedriva skolor?

I samband med att nyheten kommit har utbildningsminister Jan Björklund kommenterat att man nu tänker tydliggöra lagstiftingen vilket är positivt. Men jag blir upprörd att detta ens får uppkomma. Skolinspektionen måste verkligen bli bättre på att uppmärksamma liknande frågor. De heter skolinspektionen av en anledning. Man kanske ska skicka tillståndsenheten som inspekterar krögare och restaurangägare till skolorna för att inspektera där också…

Delmon Haffo

Annonser

En reaktion på ”Pedofiler bedriver skolverksamhet – hur kan detta vara möjligt?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s